Van inlening is geen sprake als de verrichte werkzaamheden niet in het bedrijfsconcept passen. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. De rechtbank is van mening dat er dan sprake is van uitbesteding en dat de Belastingdienst geen aanspraak maakt op niet-betaalde omzetbelasting en loonheffing.

Onbemand hotel

De belanghebbende in deze rechtszaak is eigenaar van een onbemand hotel. Het bedrijfsconcept van het hotel is dat de bezoeker zoveel mogelijk zelf doet. De bezoeker reserveert van tevoren een kamer en kan door middel van zelfbediening inchecken en uitchecken.

Noodzakelijke werkzaamheden

Het hotel beschikt niet over een receptie, een restaurant of een geserveerd ontbijt. Bij eventuele storingen of bij andere gebeurtenissen waarbij de bezoeker hulp nodig heeft, kan telefonisch worden opgenomen met medewerkers van een ander hotel. Voor noodzakelijke werkzaamheden, zoals het schoonmaken van kamers en het distribueren van linnengoed, is overdag personeel van belanghebbende aanwezig.

Verplichte nachtportiers

Bij calamiteiten treedt de beveiligingsdienst van de beheerder van het gebouwencomplex op. Deze beheerder eist echter van de hotelexploitant dat het gebouw nooit onbemand is. Daarom heeft belanghebbende gedurende een aantal jaar nachtportiers ingezet. Het betrof hierbij personeel van een ander bedrijf. Deze nachtportiers kregen geen enkele taak opgelegd van belanghebbende, zij waren enkel ingezet om te voldoen aan de eisen die de beheerder van het gebouw aan de hotelexploitant stelde.

Inlenen vs. uitbesteden

De Belastingdienst vindt dat hier sprake was van inlening. Daarom meent de Belastingdienst dat zij aanspraak maakt op tienduizenden euro’s misgelopen omzetbelasting en loonheffingen. De eigenaar van het hotel en de werkgever van de nachtportiers meent echter dat er geen sprake was van inlening maar van uitbesteding.

Werkgever nachtportiers

Dit rechter neemt in aanmerking dat de werkzaamheden van de nachtportiers buiten het hotelconceptvallen en enkel en alleen zijn aangenomen omdat de verhuurder van het pand dat eiste. Bovendien werden de instructies aan de nachtportiers uitgereikt door hun eigen oorspronkelijke werkgever en niet door de uitbater van het hotel, en rapporteerden de portiers aan hun eigen werkgever en niet aan het hotel.

Oordeel rechtbank

Dat betekent dat de portiers niet in opdracht van de hoteleigenaar werkten. Gelet op deze feiten en omstandigheden komt de rechtbank tot het oordeel dat er geen sprake is van inlening maar van uitbesteding.

Fiscaal advocaat

Meer weten over inlenen en inlenersaansprakelijkheid? Of heeft u een geschil met de Belastingdienst over omzetbelasting en loonheffing? Neem contact op met een ervaren fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Rechtbank Zeeland-West-Brabamt, 24-09-2015, ECLI:NL:RBZWB:2015:6253