Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft Nederland het op twee na gunstigste belastingklimaat voor grote multinationals. Ons land is als derde geëindigd in de door Oxfam opgestelde top-15 van belastingparadijzen. De landen hebben hun vermelding in de top-15 te danken aan het feit dat ze de meest extreme vormen van belastingontwijking mogelijk maken.

Criteria

Om de lijst samen te stellen heeft Oxfam een aantal criteria opgesteld, zoals:

  • De hoogte van belastingen in het bedrijfsleven;
  • De (on)eerlijkheid van fiscale prikkels;
  • En de mate van internationale samenwerking om belastingontwijking te stoppen.

Belastingparadijzen zijn de belichaming van de internationale race naar een zo laag mogelijk belastingtarief. Volgens Oxfam heeft meer dan 9 op de 10 grote multinationals een vestiging in ten minste één belastingparadijs. Volgens de United Nations Conference on Trade en Development heeft elke grote multinationals gemiddeld zelfs 70 filialen in belastingparadijzen.

De volledige lijst luidt als volgt:

  1. Bermuda
  2. Kaaimaneilanden
  3. Nederland
  4. Zwitserland
  5. Singapore
  6. Ierland
  7. Luxemburg
  8. Curaçao
  9. Hong Kong
  10. Cyprus
  11. Bahama’s
  12. Jersey
  13. Barbados
  14. Mauritius
  15. Britse Maagdeneilanden

Blacklist van de EU

De Europese Unie heeft wel een blacklist opgesteld van belastingparadijzen, maar het ontbreekt hierbij volgens Oxfam aan objectieve en valide criteria. Bovendien heeft de EU besloten om alleen landen die geen lid zijn van de EU op de zwarte lijst te vermelden. Beide zaken hebben ervoor gezorgd dat verschillende belastingparadijzen uit de top-15 van Oxfam niet op de zwarte lijst van de EU vermeld worden.

Oproep aan belastingparadijzen

Volgens Oxfam zorgt belastingontwijking ervoor dat ontwikkelingslanden jaarlijks tientallen tot honderden miljarden mislopen. De organisatie roept de belastingparadijzen daarom op om:

  • Te stoppen met oneerlijke en onproductieve belastingprikkels;
  • Gezamenlijk een eerlijk belastingtarief op te stellen en te handhaven;
  • De criteria van blacklists met belastingparadijzen te controleren op objectiviteit en begrijpelijkheid;
  • Multinationals te verplichten om afzonderlijke financiële rapportages uit te brengen per land waar de onderneming actief is.

Het rapport van Oxfam is hier te downloaden.

Panama en de Bahama’s

In het afgelopen jaar is belastingontwijking vooral in het nieuws gekomen door de Panama Papers en de Bahama Leaks. Opvallend is dat Panama niet in de lijst voorkomt. De Bahama’s bevindt zich slechts op plaats 11.

Fiscaal advocaat

Meer weten over belastingontwijking en belastingontduiking? Neem contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op