Bijstand voor administratie- en belastingadvieskantoren

Zomaar enkele teksten uit het dagelijkse nieuws:

“Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de inspecteur terecht een vergrijpboete heeft opgelegd aan belastingadviseur X wegens het opzettelijk niet doen van suppletieaangiften omzetbelasting voor zijn klant.”

“Administratiekantoor X heeft voor zijn klant blijkbaar jarenlang onjuiste aangiften omzetbelasting (en inkomstenbelasting) ingediend en wordt hiervoor thans strafrechtelijk vervolgd.”

FIOD heeft doorzoekingen gedaan in een woning en een bedrijfspand. Een 45-jarige man, eigenaar van een administratiekantoor, wordt verdacht van omzetbelastingfraude en van het opmaken van valse facturen.”

Boekhouders, accountants en belastingadviseurs

De werkzaamheden van boekhouders, accountants en belastingadviseurs kunnen in bepaalde gevallen op de aandacht van het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst rekenen. Van u als professional wordt immers verwacht dat u zich kritisch opstelt ten aanzien van het handelen van uw klant.

Verdachte transacties melden

Onder bepaalde omstandigheden dient u bijvoorbeeld actief melding te maken van bepaalde transacties die uw klant verricht.

Daarbij kunnen allerlei vragen opspelen.

  • Dient u zich bijvoorbeeld terug te trekken als de klant niet meewerkt, of geen afdoend antwoord geeft op uw vragen?
  • Wat kunnen de gevolgen voor u zijn als blijkt dat u de melding niet heeft gedaan?
  • En wat zijn de gevolgen als u toch voor uw klant blijft werken, terwijl vraagtekens kunnen worden gesteld bij de integriteit van uw klant?

Fiscaal advies en bijstand

Römkens Fiscale Advocatuur kan u of uw kantoor bijstaan met de bovenstaande uitdagingen. Ook kunnen wij u of kantoor bijstaan van (mogelijke) procedures, zowel op het gebied van onder andere strafrecht, tuchtrecht en civielrechtelijke procedures.

Neem gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.