22 jun 2015

Fiscale gevolgen van een echtscheiding

Een echtscheiding heeft zeer grote gevolgen voor de persoonlijke relatie van beide partners. Ook eventuele kinderen zijn de dupe van een echtscheiding.

Voor juridische hulp bij een echtscheiding zijn gespecialiseerde advocatenkantoren beschikbaar die alles voor u regelen op het gebied van bijvoorbeeld voogdij of de verdeling van gemeenschappelijke goederen. Maar wat zijn de fiscale gevolgen van een echtscheiding?

Echtscheidingskosten niet aftrekbaar

De kosten die een echtscheidingsprocedure met zich meebrengt zijn niet aftrekbaar van de belasting. Ontvangen partneralimentatie is ook niet aftrekbaar van de belasting.

De belastingdienst ziet de alimentatie namelijk als inkomen, en daar moet dus belasting over betaald worden. Ook de kosten die verbonden zijn aan het betalen van alimentatie zijn niet aftrekbaar.

Fiscaal partnerschap eindigt

Het fiscaal partnerschap dat bij een huwelijk geldt, zal eindigen bij een echtscheiding. Dat betekent dat u geen gebruik meer kunt maken van de fiscale voordelen die een dergelijk partnerschap met zich meebrengt, zoals het hogere heffingsvrij vermogen of een lucratieve indeling van de aftrekposten.

Toeslagen veranderen

Bij een echtscheiding verandert uw jaarinkomen. Dit kan gevolgen hebben voor de toeslagen die u ontvangt. U kunt bijvoorbeeld recht hebben op zorgtoeslag terwijl u dat eerst niet had. Dit geldt ook voor huurtoeslag of kindgebonden budget.

Wilt u meer informatie over de fiscale gevolgen van een echtscheiding? Bekijk dan de speciale website van de Belastingdienst over scheiden. Voor op maat gemaakt advies en hulp in uw nieuwe fiscale situatie kunt u terecht bij Römkens fiscale advocatuur.

Neem contact op

Lees ook: