Bestuurdersaansprakelijkheid
Er wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan bestuurdersaansprakelijkheid. Het lijkt misschien alsof alleen bestuurders van grote beursgenoteerde ondernemingen worden aangesproken. Het tegendeel is waar. Ook kleine (non-profit) organisaties en stichtingen hebben te maken met dergelijke claims.
Onbehoorlijk bestuur
Een bestuurder heeft veel beleidsvrijheid bij het besturen van een vennootschap. Het is gelukkig niet zo dat een bepaalde verlieslatende of ongelukkige beslissing direct leidt tot bestuurdersaansprakelijkheid. Pas wanneer een bestuurder beticht wordt van onbehoorlijk bestuur en de grenzen van het redelijke overschrijdt, kan hij/zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Volgens de Hoge Raad is er sprake van onbehoorlijk bestuur wanneer de bestuurder een ‘ernstig verwijt’ kan worden gemaakt. Wanneer een ervaren en redelijk handelend bestuurder in dezelfde omstandigheden van de gewraakte beslissing had afgezien spreekt men van een ernstig verwijt.
Voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn het plegen van frauduleuze handelingen en strafbare feiten, het onttrekken van gelden van de vennootschap voor persoonlijke doeleinden en het niet afsluiten van noodzakelijke verzekeringen voor de bedrijfsvoering.
Lees ook:
Bestuurdersaansprakelijkheid en privévermogen
Een aansprakelijkheidsclaim kan al snel flink in de kosten lopen. Zelfs als een claim door de rechter wordt afgewezen, brengt dit hoge juridische kosten met zich mee. Veel bedrijven hebben hun bestuurders hier niet voor verzekerd. Dit betekent dat eventuele schadeclaims ten koste gaan van het privévermogen van de bestuurders. Neem contact op met een fiscaal advocaat voor advies.