Wanneer krijgt u te maken met de FIOD?
Wanneer u of uw cliënt verdacht wordt van belastingfraude, corruptie, witwassen of valsheid in geschrift, kunt u te maken krijgen met de FIOD. Dit is de opsporingsdienst van de Belastingdienst.
In zo’n situatie vraagt u zich bijvoorbeeld af:
- Wat zijn mijn rechten en plichten als getuige en als verdachte?
- Wat kan ik in welk stadium verklaren en wanneer moet ik mij beroepen op het zwijgrecht?
- Welke bevoegdheden heeft de FIOD?
Wat gaat er vaak mis?
Bij een FIOD-inval gaan alle strafprocesrechtelijke registers open. U bent vaak niet eerder verhoord als verdachte en FIOD-ambtenaren zijn zo bedreven en onderlegd dat ze er vaak in slagen een bekentenis te verkrijgen.
In alle hectiek kan het gebeuren dat u of een van uw medewerkers een onjuiste verklaring aflegt. Dit kan later tegen u gebruikt worden in het strafrechtelijk onderzoek.
Het komt ook vaak voor dat een verdachte al gaat verklaren zonder in het bezit te zijn van het (volledige) procesdossier. In het begin kan het handig zijn om u te beroepen op het zwijgrecht. Dat hangt natuurlijk wel af van de situatie.
Waarom een gespecialiseerde advocaat inschakelen?
De kans om een FIOD-zaak succesvol af te ronden wordt bepaald door de wijze waarop u uw zaak vanaf het begin aanpakt.
Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat tijdens de dagvaarding andere delicten worden vermeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.
Onze advocaten kunnen u zowel bij fiscale procedures als bij de strafzaken zo goed mogelijk bijstaan. Indien mogelijk kijkt dit kantoor naar praktische oplossingen waarmee een procedure wordt voorkomen.
Dit kantoor is ook gespecialiseerd in het begeleiden van boekhouders, accountants of belastingadviseurs die te maken krijgen met de FIOD.