10 apr 2017

FIOD ontvangt gegevens van Nederlandse AmEx-kaarthouders

De gegevens van vele Nederlanders met een buitenlandse bankrekening zijn waarschijnlijk binnenkort bij de Nederlandse overheid bekend. Het gaat om de gegevens van Nederlanders die tussen 2009 en 2016 beschikten over een American Express-kaart die gelinkt was aan een rekening buiten de VS.

John Doe summons

De International Revenue Service (IRS) heeft aan American Express gevraagd om deze gegevens te verstrekken. Het ging hierbij om een zogenaamde John Doe summons: ondanks dat de identiteit van de kaarthouders onbekend is, heeft de IRS toch voldoende reden om te geloven dat een aantal kaarthouders zich niet aan de belastingwetgeving houdt.

Eerder verzoek

Een federale rechtbank in Texas heeft het verzoek toegekend nadat de Amerikaanse overheid al haar ondersteuning gaf. Eerder had de Nederlandse regering al direct bij American Express om de gegevens gevraagd. De creditcardmaatschappij weigerde echter om deze gegevens te delen, omdat de transacties exclusief op computersystemen in de VS verwerkt worden.

Het doel van het verkrijgen van deze gegevens is dat de FIOD kan controleren of de Nederlanders zich aan de fiscale wetgeving houden. De uitspraak vindt plaats in de nasleep van een grote opsporingsactie van de FIOD waarbij verschillende goederen en geldbedragen in beslag zijn genomen.

Proefonderzoek

Volgens persbureau Bloomberg heeft een proefonderzoek met informatie van vier andere bedrijven al belastingfraude aangetoond die was gepleegd met buitenlandse creditcards.

Fiscaal advocaat

Meer informatie over belastingontwijking en belastingontduiking? Neem contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op

Bron: Bloomberg/Department of Justice