31 mrt 2017

FIOD opent klopjacht op Zwitserse zwartspaarder

De Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst is vannacht gestart met een internationale klopjacht naar zwartspaarders. Volgens het AD heeft de FIOD gegevens in handen gekregen van duizenden Nederlanders die hun vermogens op een Zwitserse bankrekening hebben weggezet. De informatie is afkomstig van een geheime tipgever.

Internationale actie

In de afgelopen nacht hebben tegelijkertijd acties plaatsgevonden in Nederland, Australië, Duitsland, Groot-Brittanië en Frankrijk. In Nederland heeft de FIOD beslag gelegd op onder andere schilderijen, juwelen, contant geld en zelfs een goudstaaf.

De Nederlandse Panama Papers

Volgens FIOD-directeur Hans van der Vlist worden naar aanleiding van de gegevens tientallen Nederlanders verdacht van belastingfraude en witwassen. De data vormen voor de Nederlandse opsporingsdienst een grote bron van nieuwe informatie. Van der Vlist tegen het AD: “Dit is vergelijkbaar met de Panama Papers, maar dan de FIOD-variant.”

Bitcoin

Naast het gebruiken van buitenlandse bankrekeningen maken belastingontwijkers en belastingontduikers steeds vaker gebruik van witwassen via bitcoins. Deze technologie wordt echter ook steeds strenger gecontroleerd door de FIOD. De pakkans bij het gebruik van dergelijke blockchaintechnologie wordt zodoende steeds groter.

Inkeerregeling

Tot op heden kunnen belastingplichtigen die hun buitenlandse vermogens niet aan de Belastingdienst gemeld hebben, dit alsnog doen middels de inkeerregeling. Deze inkeerregeling stelt mensen in staat om alsnog buitenlands vermogen op te geven in ruil voor een lagere boete. Het is onbekend tot wanneer dit mogelijk is: staatssecretaris Wiebes schreef in januari 2017 dat hij de inkeerregeling wil stopzetten.

Fiscaal advocaat

Voor zwartspaarders is het nu niet de vraag óf hun buitenlands vermogen wordt ontdekt, maar wannéér dat gebeurt. Meer weten over de inkeerregeling en het aangeven van buitenlands vermogen? Neem contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op

Bron: AD

Lees ook: