De inkeerregeling voor het alsnog aangeven van buitenlands vermogen wordt geschrapt. Het is onderdeel van een aantal maatregelen waarmee staatssecretaris Wiebes belastingontduiking wil aanpakken.

Maatregelen belastingontwijking

Op 17 januari heeft de staatssecretaris een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin hij de maatregelen uiteenzet. Ook noemt hij de belangrijkste aanleiding voor de brief, namelijk het uitlekken van de Panama Papers in begin 2016:

De berichtgeving rondom de Panama Papers heeft voor een groot publiek zichtbaar gemaakt hoe internationaal opgezette structuren kunnen worden ingezet om vermogens en financiële stromen buiten het oog van de autoriteiten te houden. Dit heeft tot veel maatschappelijke verontwaardiging geleid. De Panama Papers staan echter niet op zichzelf. (…) Het kabinet vindt dat belastingfraude moet worden aangepakt.

Internationale en nationale maatregelen

Als internationale maatregelen noemt Wiebes het stimuleren van meer transparantie (zoals automatische inlichtingenuitwisseling), het opstellen van zwarte lijsten op het gebied van belastingparadijzen en het verplichten van mandatory disclosure: het verplicht openbaar maken van belastingstructuren door financiële tussenpersonen.

Naast een internationale aanpak stimuleert Wiebes ook een nationale aanpak van belastingontduiking, zoals het bestrijden van bepaalde belastingconstructies, het openbaar maken van vergrijpboeten, het aanpassen van het verschoningsrecht en het aanpakken van het uitgeven van aandelen aan toonder.

Schrappen inkeerregeling

De belangrijkste nationale maatregel is echter het schrappen van de inkeerregeling voor het aangeven van buitenlands vermogen. Dankzij de inkeerregeling kunnen zwartspaarders binnen twee jaar alsnog hun buitenlandse vermogen aangeven zonder dat hierbij een vergrijpboete wordt opgelegd.

De inkeerregeling kan volgens het kabinet geschrapt worden omdat de toenemende transparantie ervoor zorgt dat overheden steeds beter kunnen handhaven. Het verzwijgen van buitenlands vermogen wordt daardoor steeds lastiger en daarbij past een strengere aanpak.

De strengere aanpak komt niet uit de lucht vallen: vorig jaar werd de boete voor het verzwijgen van buitenlands vermogen al verdubbeld van 60% naar 120%.

De brief van staatssecretaris Wiebes aan de Kamer is hier te downloaden.

Fiscaal advocaat

Meer informatie over belastingontwijking of het aangeven van buitenlands vermogen? Neem contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op