Uitgelicht

Gevangenisstraf na fraude in samenwerking met belastingadviseur

Onlangs heeft de Rechtbank Amsterdam een vleeshandelaar veroordeeld tot een gevangenisstraf nadat hij schuldig werd bevonden aan belastingontduiking.

Onjuiste aangiftes omzetbelasting

Aan de man werd ten laste gelegd dat hij in de jaren 2009 tot en met 2012 meerdere aangiftes omzetbelasting opzettelijk onjuist heeft ingevuld. Volgens de Belastingdienst waren de bedragen in de aangiftes te laag, waardoor …

Lees verder

Credit Suisse-spaarders ontvangen dringend verzoek Belastingdienst

Nederlanders die spaargeld bij de Zwitserse bank Credit Suisse hebben gestald, hebben een brief ontvangen van de Belastingdienst. Hierin wordt gevraagd om verzwegen spaargeld alsnog aan te geven bij de Belastingdienst. Ook vraagt de fiscus om eerdere aangiftes die niet volledig ingevuld zijn te verbeteren.

Geen lager boetetarief

Slecht nieuws voor de betrokken personen: omdat de Belastingdienst …

Lees verder

FIOD ontvangt gegevens van Nederlandse AmEx-kaarthouders

De gegevens van vele Nederlanders met een buitenlandse bankrekening zijn waarschijnlijk binnenkort bij de Nederlandse overheid bekend. Het gaat om de gegevens van Nederlanders die tussen 2009 en 2016 beschikten over een American Express-kaart die gelinkt was aan een rekening buiten de VS.

John Doe summons

De International Revenue Service (IRS) heeft aan American Express gevraagd om …

Lees verder

FIOD opent klopjacht op Zwitserse zwartspaarder

De Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst is vannacht gestart met een internationale klopjacht naar zwartspaarders. Volgens het AD heeft de FIOD gegevens in handen gekregen van duizenden Nederlanders die hun vermogens op een Zwitserse bankrekening hebben weggezet. De informatie is afkomstig van een geheime tipgever.

Internationale actie

In de afgelopen nacht hebben tegelijkertijd acties plaatsgevonden in Nederland, Australië, …

Lees verder

Panama start internationale uitwisseling fiscale informatie

Panama is klaar om te starten met de internationale uitwisseling van fiscale informatie. Dat heeft de vice-presidente Isabel Saint Malo aangekondigd tijdens een bijeenkomst met EU-vertegenwoordigers. In oktober 2016 werd al bekend dat Panama van plan was om een dergelijke uitwisseling op te starten.

OESO-landen

De automatische uitwisseling van belastinginformatie is al enige tijd gemeengoed bij andere …

Lees verder

Kabinet neemt meer maatregelen voor aanpak carrouselfraude

Uit een brief van de staatssecretaris van Financiën blijkt dat het kabinet meer aandacht wil besteden aan het aanpakken van btw-carrouselfraude. Het kabinet wil dit doen door een betere preventie, detectie en opsporing van fraudenetwerken. Ook wil het kabinet de wet- en regelgeving omtrent carrouselfraude aanpassen zodat autoriteiten meer opsporingsmogelijkheden hebben.

Transaction Network Analysis

Een van de …

Lees verder

Vier jaar gevangenisstraf na computercriminaliteit en witwassen

Een aantal verdachten is onlangs in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen omdat ze schuldig zijn bevonden aan computercriminaliteit. De verdachten maakten zich schuldig aan onder andere computervredebreuk, diefstal, witwassen, oplichting en valsheid in geschrift.

De verdachten maakten gebruik van speciaal vervaardigde malware waarmee bijvoorbeeld bankenwebsites geïmiteerd werden. Deze nep-websites verstuurden verificatiecodes naar Androidsmartphones. Nadat de …

Lees verder

Inkeerregeling buitenlands vermogen wordt geschrapt

De inkeerregeling voor het alsnog aangeven van buitenlands vermogen wordt geschrapt. Het is onderdeel van een aantal maatregelen waarmee staatssecretaris Wiebes belastingontduiking wil aanpakken.

Maatregelen belastingontwijking

Op 17 januari heeft de staatssecretaris een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin hij de maatregelen uiteenzet. Ook noemt hij de belangrijkste aanleiding voor de brief, namelijk het uitlekken van …

Lees verder