Een aantal verdachten is onlangs in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen omdat ze schuldig zijn bevonden aan computercriminaliteit. De verdachten maakten zich schuldig aan onder andere computervredebreuk, diefstal, witwassen, oplichting en valsheid in geschrift.

De verdachten maakten gebruik van speciaal vervaardigde malware waarmee bijvoorbeeld bankenwebsites geïmiteerd werden. Deze nep-websites verstuurden verificatiecodes naar Androidsmartphones. Nadat de smartphone geïnfecteerd werd, werden de sms-berichten van de bank naar de verdachten verstuurd in plaats van naar de eigenlijke gebruiker.

Door middel van deze sms-berichten kregen de verdachten de controle over de geïnfecteerde rekening. Het imiteren van bankwebsites met als doel het verzamelen van persoonlijke gegevens wordt ook wel phishing genoemd.

Witwassen

De verdachten hadden verschillende methoden om hun identiteit te verhullen en voor het witwassen van de verkregen geldsommen. Een daarvan was het aankopen van digitale valuta zoals bitcoins. Deze bitcoins werden aangekocht via internetnetwerken van verschillende bedrijven, waar op onrechtmatige manier toegang tot was verkregen.

Vertrouwen in internetbankieren geschaad

Zowel de rechtbank als het hof zijn van oordeel dat de verdachten het Nederlandse systeem van internetbankieren op grove wijze hebben aangevallen. Niet alleen de rekeninghouders maar ook de banken zelf zijn de dupe geworden van de criminele activiteiten. Daarnaast oordeelt het hof dat het vertrouwen van de consument in internetbankieren is geschaad.

Ondanks dat de bedragen die buitgemaakt zijn door de verdachten niet opzienbarend hoog zijn (het gaat gezamenlijk om enkele tienduizenden euro’s), worden de verdachten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van ruim drie respectievelijk ruim vier jaar. Dit ligt in lijn met de verwachting dat de FIOD computercriminaliteit en witwassen via bitcoin strenger aanpakt.

Fiscaal strafrecht

Meer weten over fiscaal strafrecht? Neem vrijblijvend contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op

Gerechtshof Den Haag, 24-01-2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:81 & ECLI:NL:GHDHA:2017:82