De Belastingdienst heeft informatie ontvangen over duizenden Nederlandse rekeninghouders in het buitenland. Dat blijkt uit de halfjaarraportage van de fiscus. Volgens het dagblad Trouw gaat het om de gegevens van 4400 rekeninghouders bij de Luxemburgse bank Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat (BCEE).

Anonieme bron

De informatie is ontvangen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die naar eigen zeggen een harde schijf met de gegevens heeft ontvangen van een anonieme bron. Andere bronnen spreken erover dat de Duitse Belastingdienst de data heeft gekocht. Volgens de Belastingdienst heeft Nederland in ieder geval niet betaald voor de informatie.

De Belastingdienst wil gedurende het onderzoek nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat en of het daadwerkelijk gaat om zwart geld.

UBS

Het is niet de eerste keer dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen dergelijke informatie vrijgeeft: eerder dit jaar verstrekten ze de gegevens van meer dan 10.000 Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse bank UBS. Toen ging het om een gezamenlijk bedrag van zo’n 4 miljard euro.

Meevaller

De documenten zijn een meevaller voor de fiscus, omdat de Belastingdienst niet zomaar om informatie mag vragen bij buitenlandse banken. Dit mag alleen wanneer de Belastingdienst specifieke namen van de rekeninghouders in kwestie noemt. Dat bepaalde de rechter eerder dit jaar nadat een rekeninghouder een zaak aanspande om te voorkomen dat de UBS zijn gegevens bekendmaakte.

België

Ook België wordt niet vergeten: volgens het ANP heeft de Belgische fiscus informatie ontvangen over maar liefst 49.000 rekeninghouders bij de BCEE.

Panama Papers

Overigens maakt dezelfde halfjaarrapportage ook melding van Nederlandse namen in de Panama Papers. De Belastingdienst heeft volgens de NOS in deze documenten 683 Nederlandse links gevonden, waaronder een voorlopig aantal van 298 belastingplichtigen.

Per 1 juli is het boetetarief voor zwart vermogen in het buitenland verdubbeld. Wie spaart op een buitenlandse rekening en dit verzwijgt, doet er goed aan om zo snel mogelijk gebruik te maken van de inkeerregeling. Zodoende kan strafrechtelijke vervolging vermeden worden.

Fiscaal advocaat

Meer informatie over buitenlandse spaargelden en de Belastingdienst? Neem contact op met een fiscaal advocaat van Römkens Fiscale Advocatuur.

Neem contact op