Met faillissementsfraude wordt vaak fraude bedoeld die wordt gepleegd tijdens het proces van een faillissement. Deze categorie faillissementsfraude wordt verwijtbare benadeling genoemd.

Ook het opzettelijk bankroet laten gaan van een bedrijf is een vorm van faillissementsfraude. Dat heet faillissement met voorbedachten rade.

Verwijtbare benadeling

Wanneer een bedrijf faillissement aanvraagt, kan de bestuurder van het bedrijf opzettelijk de schuldeisers benadelen. Dat wordt verwijtbare benadeling genoemd. De ondernemer kan bijvoorbeeld bepaalde bezittingen verzwijgen voor de schuldeisers, of voor een laag bedrag verkopen aan familie of kennissen.

Zo voorkomt de ondernemer dat er beslag op zijn bezittingen wordt gelegd en dat zijn bezittingen worden gebruikt om te voldoen aan de schuldeisers.

Deze vorm van fraude kan worden teruggedraaid door middel van de Actio Pauliana.

Faillissement met voorbedachten rade

Een ernstigere vorm van faillissementsfraude is faillissement met voorbedachten rade. De oplichter richt een onderneming op, gaat een overeenkomst aan die hij niet betaalt, en vraagt vervolgens faillissement aan.

Tegen de tijd dat de oplichterij wordt ontdekt heeft de ondernemer de geleverde goederen al doorverkocht. Dit wordt ook flessentrekkerij genoemd.

Bij carrouselfraude is vaak sprake van een of meer gevallen van faillissement met voorbedachten rade.

Strafbaarheid faillissementsfraude

Faillissementsfraude is strafbaar volgens artikel 344 Wetboek van Strafrecht. Een verdachte die veroordeeld is voor fraude bij een faillissement kan een gevangenisstraf, een werkstraf en/of een geldboete opgelegd krijgen.

Faillissementsfraude advocaat

Vanwege bestuurdersaansprakelijkheid kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor een vennootschap. Dit gebeurt wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur, zoals in het geval van fraude en faillissement. Het kan daarom gebeuren dat u persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld en failliet wordt verklaard, terwijl een aansprakelijkheidsclaim op zichzelf ook al hoge kosten met zich meebrengt.

Het is daarom verstandig om juridisch advies in te winnen als u of uw onderneming wordt verdacht van faillissementsfraude.

Een fiscaal advocaat van Römkens advocaten kan u met raad en daad bijstaan in een juridisch proces.

Neem contact op